министарство
Организација рада основних школа од 1. јуна 2020.
14/05/2020
Пријављивање за упис у специјализована одељења Гимназије “Светозар Марковић” Ниш
18/05/2020

Термин и упутство за пријавлјиванје за полагање пријемног испита за специјализована одељења

пријављиванје

Prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja u srednjim školama  od 18. do 21. maja

 za sledeće obrazovne profile:

  • umetničke, muzičke i baletske škole
  • sportske gimnazije
  • obdarene učenike u filološkoj gimnaziji
  • obdarene učenike u matematičkoj gimnaziji
  • učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku 
  • učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku
  • učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju
  • učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju
  • dvojezična (bilingvalna) odeljenja društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera u gimnazijama

Prijemni ispiti u srednjim školama za ove obrazovne profile planirani su kalendarom upisnih aktivnosti za prvu polovinu juna.

 

Detaljnije informacije o prijemnim ispitima mogu se dobiti u srednjim stručnim školama i gimnazijama u kojima će se polagati prijemni ispiti za gore navedena specijalizovana odeljenja u Nišavskom upravnom okrugu:

 
Napomena:
  • U prethodnom obaveštenju bila je navedena stara nevažeća mejl adresa Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu – u ovom obaveštenju je ispravna.

U nastavku prosleđujem obaveštenje sa zvaničnog sajta MPNTR koje je postavljeno 15.maja na:

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja treba da izvrše dodatne prijave za konkretnu školu koju žele da upišu. To se odnosi na učenike koji upisuju Matematičku, Filološku i Кarlovačku gimnaziju, kao i na učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, geografiju i istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku, muzičke, baletske, likovne i druge.
Dodatna prijava se vrši popunjavanjem obrasca Prijava za polaganje prijemnog ispita koja se nalazi na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINК1.doc

Popunjenu prijavu poslati na mejl adresu škole koju žele da upišu. U tekstu mejla navesti i generički broj koji je dobijen pri onlajn prijavljivanju. Spisak škola sa mejl adresama nalazi se na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/SPISAК-ŠКOLA-ZA-КOJE-SE-POLAŽE-PRIJEMNI-ISPIT-LINК-2.xlsx

Škola potvrđuje prijem Prijave za polaganje prijemnog ispita.

Učenici koji nisu uspeli da izvrše onlajn prijavu ili se nisu uopšte prijavili, mogu da se prijave popunjavanjem i štampanjem obrasca Prijava za polaganje prijemnog ispita http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINК1.doc, koji predaju u školi koju žele da upišu.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita (slanjem mejla ili direktno) obavlja se od 18. do 21. maja 2020. godine.

Polaganje prijemnih ispita vrši se u školi koja ima određeni obrazovni program/profil, sem za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenja). Za ova odeljenja prijemni ispit će se organizovati u 16 gimnazija na teritoriji Republike Srbije. Spisak škola gde će se polagati prijemni ispit biće objavljen nakon izvršenih prijava i sagledavanja prostornih kapaciteta gimnazija koji obezbeđuju epidemiološku bezbednost.

Predaja sportske dokumentacije za Sportsku gimnaziju i odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport realizovaće se 8. i 9. juna u školama koje imaju ova odeljenja.

Кalendar aktivnosti za sprovođenje prijemnog ispita za upis u srednju školu za školsku 2020/2021. godinu se nalazi na linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/КALENDAR-PRIJEMNIH-ISPITA-LINК3.xls

Prilikom prijavljivanja učenika za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja u srednjim školama od 18. do 21.maja nisu odmah nužne upisne šifre učenika.

Na osnovu kompletne važeće prateće dokumentacije prilikom prijavljivanja za polaganje prijemnog ispita učenik ne mora da ima upisnu šifru. Upisna šifra učenika neophodna je za unos liste želja i rezultata (broja bodova) na prijemnom ispitu u drugoj polovini juna.

Takođe, učenici sadašnjeg 8.razreda još uvek nemaju ovogodišnje upisne šifre, a na osnovu informacija RUK dobiće ih najverovatnije (i najranije) oko 20. ili 21. maja.