Европски дан језика

Eвропски дан језика, који има дугогодишњу традицију у нашој школи, обележен је и ове године свечано и богато, 26.9.2023 у холу школе . Уз поруку о толеранцији, пријатељству и добрим међуљудским односима испијао се енглески чај и сладило се енглеским колачићима, америчким крофницама и палачинкама. Сазнали смо о традицији испијања чаја и правилима 5 o’clock tea.
Богат програм у трајању од сат и по времена донео је велико задовољство и радост најпренајмлађим учесницима, а онда и старијим. Најмлађи су рецитовали, певали и причали на српском и енглеском језику. Старији разреди су глумили, певали и рецитовали. Пратили су их и виолина и укулеле. Ученици су рецитовали и песме које су сами писали. Певане су модерне песме, али и Yesterday, која је била праћена свирањем на клавиру.
Ученици старијих разреда су организовали вишејезичне игре где су се могли чути, не само српски, немачки, енглески и италијански, већ и корејски, шпански, руски, мађарски, азербејџански и други језици који се говоре широм света. Чули су се стихови Гетеовог „Фауста“; и дечијих песама из Немачке. Представљене су и прелепе хаљине немачке народне ношње.
У италијанском делу представе, ученици су певали, свирали, глумили и рецитовали под маскама како би дочарали ренесансни дух Венеције. Од инструмената је било виолина, виолончела и флаута. Било је речи о Лази Костићу и његовом делу Santa Maria della Salute.
Певало се O Sole Mio и Bella Ciao.
Ученици којима је руски матерњи језик рецитовали су Пушкина. Српски језик је нагласио важност неговања матерњег језика, дијалеката и традиције уз лирске народне песме, које су певале ученице седмог разреда. Чланови литерарне секције и Књижевног клуба представили су популарне књиге за децу.
Подршка ученицима биле су наставнице страних језика и српског језика: Невена Томић Стојановић, Слађана Васовић, Ана Миљковић, Лидија Бишевац Вукићевић, Мимица Петровић, Јелић Јелена, Јасмина Дудић Бођанац, Миљана Павловић, Тамара Николић, Марија Полимац, Наташа Марковић Стевановић; техничка подршка: Бобан Димитријевић, Аца Крстић, и Светомир Јовановић, а координатор је била Марина Николић.

Language »